Reformska agenda BiH

by IsakN

BiH je u procesu provođenja nečeg što je nazvano reformska agenda. Ovaj proces bi trebao trajati do 2018. i trebao bi u potpunosti promijeniti ekonomsku sliku Bosne i Hercegovine. Cijeli tekst (veoma kratak) agende je ovdje. Agenda je podijeljena u 6 cjelina, pa pogledajmo o čemu govori i kako bih ja to sve još skratio i rekao da je 2018. sasvim realan rok, a da se već i u jednoj godini mogu riješiti najveći problemi i napraviti veliki pomak.

Roman-Republic

Javne financije, oporezivanje i fiskalna održivost

Ovo je najvažniji dio, temelj svega. Ukoliko se javne financije ne dovedu u red te porezi učine državu konkurentnijom sve ostalo će biti puno teže za sprovesti i uspjeh će svakako izostati.

Što mi se sviđa: Održavanje ukupnog fonda plaća u javnom sektoru bez obzira na moguće povećanje prihoda.

Što mi se ne sviđa: Ukupni fond plaća u javnom sektoru ne treba držati jednakim nego treba SMANJIVATI. Pogotovo značajno treba smanjiti javnoj upravi, dok bi plaće zdravstvenih i obrazovnih radnika možda trebalo i povećati (ali sve u sklopu kompletne reforme). Najbolje bi bilo prepustiti (pogotovo školstvo tržištu).

Što mi se sviđa: Smanjenje poreznog opterećenja na rad i investicije. Smanjenje izdvajanja za zdravstveno osiguranje. Ovo će svakako poboljšati poslovnu klimu.

Što mi se ne sviđa: Naglasak je na povećanju prihoda, jačoj kontroli, povećanju akciza, povećanju (mogućem) PDV-a itd.. to je sve loše. Davanje veće moći poreznicima je loše. Povećanje bilo kojeg poreza je loše. Povećanje PDV-a je JAKO loše. Dakle NE NE i NE. Ne bilo kakvom povećanju poreznog opterećenja. Porezno opterećenje treba smanjiti, a javne financije dovesti u okvire koje takvo (konkurentno) porezno okruženje može podnijeti.

Poslovna klima i konkurentost

Ovdje je čak i previše teksta napisano.

Osnove su:

  1. Privatiziraj državna poduzeća – rok 1 godina
  2. Smanji broj propisa na minimum – ovo je malo duže, ali uzmi plati konzultante vrhunske i riješit će ti to brzo
  3. Omogući pristup dokumentima elektronski – kroz 2 godine sve bi se moglo dovesti u red
  4. Osnaži tržište kapitala tako da ćeš ga rasteretiti porezno i da će se država manje zaduživati na burzi što bi ostavilo prostor da privatne tvrtke na taj način dolaze do povoljnijeg kapitala – rok odmah (država prestane isisavati novac i novac će pronaći svoj put do privatnih inicijativa)
  5. Kao i u prethodnoj točki – smanji poreze  – rok odmah

 

Tržište rada

Pored donošenja zakona o radu kojeg pozdravljam i liberalizaciji tržišta rada mislim da država nije svjesna koliko utječe na misalokaciju talenata na tržištu rada. Plaće u javnom sektoru su značajno više od plaći u privatnom sektoru. To privlači talentirane pojedince u javni sektor i onda privatni sektor ne može ni doći do kvalitetnog radnika jer ga jednostavno (uz sva druga davanja) ne može platiti. Država treba smanjiti plaće u javnom sektoru, treba smanjiti broj (nepotrebnog) kadra u javnom sektoru. To bi, uz smanjenje doprinosa, imalo pozitivan učinak na tržište rada i konkurentnost BiH kompanija, a isto tako bi pozitivno utjecalo na javne financije. Win-win-win. Osim što bi se onda političari odrekli svoje moći i izgubili dio biračkog tijela. Ali valjda u politiku ideš da učiniš dobro za društvo, a ne samo za sebe? Ili..?? O strukturi zaposlenih u BiH sam već pisao ovdje.

Reforma socijalne zaštite i mirovina

Ovdje su brate mili nadrobili gluposti i gluposti. Umjesto da se prizna – mirovinski sustav je bankrotirao i praktički je postao Ponzi shema. Nakon priznanja uraditi sljedeće – reformirati ga na način da se vidi koliko novca treba za isplatu trenutnim penzionerima, a da današnji uposlenici imaju priliku sami sebi dobrovoljno uplaćivati dio plaće u dobrovoljne mirovinske fondove i na taj način štedjeti za budućnost. Ovo danas je neodrživo i zadužujemo buduće generacije. Ovo treba reformirati pod hitno, a ne raditi neke kozmetičke zahvate.

 

Vladavina prava i dobro upravljanje

Ovo je najveći problem. Možeš ti reformirati i planirati i donositi zakone, ali u sustavu rade ljudi. Dok se taj mentalitet ne promijeni teško će i ovaj sektor postati efikasniji. I dalje mislim da neko vrijeme bi u sudovima u BiH trebali sjediti strani (odlično plaćeni) suci. Još uvijek nemam apsolutno nikakvo povjerenje u naš pravosudni sustav. Ni najmanje. Nadam se da će ovaj dio europska komisija, Visoki predstavnik, SAD i svi ostali itekako pozorno pratiti. Naše političko smeće je od pravosuđa i policije napravilo privatnu prčiju i to treba priznati. Trebat će godine i desetljeća da stvari dođu na svoje. Do tad nam treba stroga kontrola stranaca.

Reforma javne uprave

Pa ovo bi bar trebalo biti jednostavno. Decentralizacija. Ukini kantone, spusti upravljanje na općine (ljudi su odgovorniji u lokalnim sredinama). Spusti fiskalne prihode tamo gdje se i ostvaruju. Općine neka žive od onoliko poreza koliko mogu prikupiti. Neka se i natječu pa će one koje troše više morati prikupljati više poreza, ali time će otjerati investicije. Neka imaju moć fiskalnog odlučivanja (uzor Švicarska). Nakon toga će sve biti jednostavnije. Ovo se može riješiti u pola godine (ako se hoće).

 

Oglasi