Singapur

by IsakN

Singapur je 9.8. proslavio 50 godina neovisnosti. Singapur je primjer impresivnog ekonomskog rasta i razvoja. Od 1965. (neovisnost) do 1989. BDP po glavi stanovnika je porastao od 500 $ do 10,000 $. Za primjer u bivšoj Jugoslaviji je BDP po glavi stanovnika 1950. godine iznosio 1,546 $ , a 1990. godine 5,470 $. Danas je BDP po glavi stanovnika Singapura 85,198 $ što ga svrstava na 3. mjesto na svijetu (iza Katara i Luksemburga).

Pisati post o Singapuru je nezahvalno jer je toliko dobrih stvari u Singapuru da ne bi stali ni u knjigu. Ali izdvojio bih nekoliko zanimljivosti:

singapore1

 

1. Nacionalna različitost

U vrijeme osamostaljenja u Singapuru je živjelo 62 % Kineza, 16 % Indijaca, 14 % Malezijaca te 8 % Europljana i ostalih (slično je i danas). Sve to značilo je različite religije i različite jezike – 5 glavnih jezika i 20 dijalekata. Susjedne zemlje nisu bile naklonjene Singapuru. U svemu tome jasno je kako je bilo teško održati neovisnost, mir i sigurnost. Većina je nakon osamostaljenja tvrdila da će ova mješavina stanovništva biti veliki uteg u razvoju Singapura. Ipak Singapur je uspio. Engleski je uspostavljen kao službeni jezik administracije, a za remećenje mira i sigurnosti uvedene su stroge kazne. Za primjer u BiH imamo 3 nacionalne/religijske skupine koje govore istim jezikom, a opet kompliciramo sa 3 službena jezika i raznim drugim nacionalnim glupostima.

 

2. Sloboda poslovanja

Singapur je 1. na listi Doing Business za 2015. Tamo je bio i 2014.
Zašto? Zato što možete jednostavno otvoriti tvrtku, stečajevi kratko traju, porezne stope su niske i porezni zakoni jednostavni. Zakoni se poštuju, stečajevi traju kratko. Država uzima malo, a daje jako puno. Tržišna ekonomija u svom najboljem izdanju.

 

3. Školstvo

Singapur ima jedan od najboljih obrazovnih sustava na svijetu. Među prve 3. zemlje svijeta je po PISA testovima u svim kategorijama.

Studenti iz Singapura redovno upisuju najbolje svjetske fakultete. Npr. 2014. je 81 student iz Singapura primljen na Oxford. 30 je primljeno iz npr. Njemačke. Singapur ima 5.5 mil. stanovnika, Njemačka 81 mil.

 

4. Zdravstvo

Singapur možda ima najbolji zdravstveni sustav na svijetu. Zdravstveni sustav je kombinacija privatnog i javnog. Država promovira zdrav stil života te radi puno na prevenciji, dok s druge strane omogućuje natjecanje između bolnica (čak i javnih) te dopušta da se cijene samoreguliraju na tržištu.

Jedan odličan citat  Lee Kuan Yewa:

The ideal of free medical services collided against the reality of human behaviour, certainly in Singapore. My first lesson came from government clinics and hospitals. When doctors prescribed free antibiotics, patients took their tablet or capsules for two days, did not feel better, and threw away the balance. ey then consulted private doctors, paid for their antibiotics, completed the course, and recovered.

Zamislite da nešto ovakvo čujete kod nas? Optužili bi vas da ste protiv javnog zdravstva itd.

Singapur troši samo oko 4.6 % BDP-a na zdravstvo. Hrvatska troši 7.3 %, BiH 9.6 %. Ako nekog zanima ima odličan tekst (dugačak) ovdje.

 

5. Upravljanje javnim poduzećima

Javnim poduzećima upravlja se kao tržišnim. Ovdje je primjer kako izgleda račun za struju, vodu i plin u Singapuru. Usporedite to s istim računima domaćih monopolista.

P.s. Ako niste primjetili na računu PDV je 7 %.

singapore2

 

Ovo je samo ukratko par stvari koje mene fasciniraju. Ima toga još. Singapur je fascinantan. Naravno da njihov model nije moguće kopirati, ali napravite ugodno mjesto za život, dajte ljudima slobodu da posluju, neka porezi budu niski, pravna država funkcionira i privući će te talente i investicije. Nije ni tako komplicirano kako se čini.

lky-in-w-berlin-1979

 

 

Oglasi