Velika zelena prijevara (ekolozi su pljačkaši)

by IsakN

Pogledajte sliku 1. Kakve osjećaje u vama izaziva? Većina bi rekla da prva slika smiruje, izaziva sreću, dobro raspoloženje. A slika 2? Nemir i strah. Obnovljivi “zeleni” izvori energije spašavaju naš divni svijet dok ga stari “loši” izvori uništavaju. Vjetar i sunce su budućnost, nuklearna energija, ugalj, plin, nafta i hidroenergija su samo relikti nekih “mračnijih” vremena. Ili?

 

solarwind

Slika 1. “Divna zelena energija”

 

nuclear-energy

Slika 2. “Loša prljava energija”

 

Stvari nisu onakve kakvima se čine. Nedavno su vrhunski znanstvenici (doktori znanosti sa Stanforda) iz Googlea koji se obnovljivim izvorima energije bave već godinama izjavili: “Renewable energy simply WON’T WORK”

A pazite ovdje govorimo o Google-u koji danas sjedi na 60ak milijardi dolara keša i koji redovno spaljuje novac na razno-razne tehnološke projekte. Dakle ne govorimo o nekom naivnom pokušaju. Ovi inženjeri su imali dovoljno resursa (praktički koliko su htjeli) da uspiju. Ali nisu. S razlogom. Jer stvari ne funkcioniraju.

Da bismo elektrificirali sav prijevoz, industriju, grijanje i ostalo te za te potrebe koristili obnovljive izvore energije trebali bismo tolike količine čelika, betona, bakra, stakla, ugljika, neodymiuma, transporta itd… A za proizvodnju svega toga potrebne su ogromne količine energije što uništava ideju štednje energije već na početku. A sama ideja zelenih izvora počiva na tome da moramo koristiti manje energije. Da bismo postigli to što “zeleni” žele morali bismo ući u projekt koji je toliko velik da nikad nije bio ni pokušan od strane čovječanstva ikad (s razlogom).

U stvarnosti što bi se dogodilo? Cijena energije bi eksplodirala, a s njom i cijene svega ostalog. A to bi s druge strane značilo da bismo svi postali jako siromašni i da bi se ekonomski rast zaustavio. I ne govorimo sad ovdje  o boljim automobilima, mobitelima ili nekim “luksuzima”. Ovdje govorimo o mirovinama, zdravstvu, graditeljstvu, transportu, osobnoj higijeni i slično. Sve to bi postalo neodrživo i nedostupno bez ekonomskog rasta.

Googleovi inžinjeri zaključuju sljedeće – trebamo disruptivnu tehnologiju koja će stvari preokrenuti. Trebamo energiju koja je dovoljno jeftina i da nema emisije CO2.  Iako ovi inženjeri kažu da danas takve tehnologije nemamo možda je ipak tu. Razmislimo na trenutak o nuklearnoj energiji. Nažalost ona nije toliko jeftina jer je cijena narasla zbog svih troškova o sigurnosti. A u tri incidenta – Three Mile Island, Černobil i Fukushima broj smrtnih slučajeva je (znanstveno dokazano) bio 0, 56 i 0. Npr. pogledati ovdje za Fukushimu.

A da ne govorimo o cijeloj nepotrebnoj buci oko otpada iako je 99.7 % otpada praktički bezopasno dok se i ostalih 0.3 % može procesirati i ponovno koristiti.  Količine Uranija su dovoljne da pokreću čovječanstvo još 3000 godina.

A zamislimo o tome što nam jefina energija sa skoro ništa CO2 emisije donosi. Jeftiniju proizvodnju, jeftiniju vodu (voda praktički postaje dostupna svima), jeftin transport itd… dakle ogroman napredak u životnom standardu.

 

Greenhouse_emissions_by_electricity_source

Slika 3. Emisija CO2 po izvorima energije

Na slici 3 vidimo emisiju CO” po izvorima energije. Vidimo da vjetar i solar (koji nam se prodaju pod “najzelenije”) su ustvari lošiji od nuklearne i hidroenergije. I sad dolazimo do još jednog paradoksa – EU trenutno i velike hidroelektrane tretira kao neobnovljive izvore te recimo od Hrvatske (a u budućnosti i od BiH) traži da ispune kvote koje su ustvari već ispunjene ako se ubroje i hidroelektrane. Zanimljivo zar ne?

nuclearVsWind

Slika 4. Zahvati u prostor “obnovljivih” izvora

Ono što se zamjera hidroelektranama je da su “veliki zahvat u prostor”. Ali kad zeleni govore o tom divnom vjetru i solaru onda to nije problem zar ne?

Najbolje od svega je koliko se te neefikasne tehnologije subvencioniraju i koja je to pljačka poreznih obveznika. Pogledajte samo npr. ovdje za Sloveniju.

A sad se vratimo na onu najbesmisleniju teoriju da velike naftne kompanije blokiraju uvođenje tih divnih savršenih izvora energije. Pogledajmo npr. kome odgovara ova izuzetno SKUPA energija. Kome odgovara gradnja silnih fotonaponskih ćelija, vjetroparkova i ostalih gluposti. To odgovara “patuljcima” kao što su General Electric, Siemens, ABB i ostali. Male kompanijice zar ne? Nema šanse da bi oni lobirali ili da bi možda Njemačka lobirala da mi siromašne zemlje ne koristimo jeftinu energiju nego skupu (ali zelenu!) energiju od čije upotrebe benefit imaju hmm njemački proizvođači opreme? Ma nema šanse. Sigurno su tu neke teorije zavjere naftnih kompanija, iluminata, židova i ostalih… ne bi nam ti savršeni zeleni moralisti lagali.

Dajmo priliku stvarima koje funkcioniraju. Dajmo šansu dokazanim izvorima energije i odbacimo veliku zelenu prijevaru.

Ne da mi se više pisati ustvari. Prije i nisam pisao o ovim temama jer me baš ove “zelene agende” i ekolozi nerviraju.

Ako vas zanima slična stvar o GMO-u kojeg se isto nepotrebno demonizira pogledajte ovdje. Ovako počinje ono što se dogodilo Zemlji u Interstellaru. Recimo DA znanstvenim činjenicama i GMO-u, a NE birokratima, lobistima i “ekolozima”.

A za kraj jedan odličan video koji obavezno pogledajte!