Licenciranje je zlo

by IsakN

Kad idete kod liječnika želite da on ima dozvolu liječničke komore da obavlja rad, jer medicinski fakultet, specijalizacija, supspecijalizacija pa čak i doktorat medicinskih znanosti nisu nikakav dokaz da taj liječnik zaista zna raditi svoj posao zar ne? Ne ne, važno je da neka krovna, regulirana udruga tipa liječnička komora pukne pečat na neki papir i onda znamo da taj liječnik zna svoj posao. Fakultet, ocjene, dodatne edukacije – nebitno.

Kad se idemo šišati isto tako želimo da frizer ima stručni ispit. Jer kako da ja znam zna li on šišati? Iako je možda radio zanat kod svjetski poznatog frizera u Milanu kako bih ja znao da on zna šišati ako iz komore ne kažu da on to zna? Ima smisla zar ne?

Ili kad želim angažirati odvjetnika. Ima jedan mlad odvjetnik, genijalan, završio fakultet sa odličnim ocjenama, radio praksu za vrijeme fakulteta, dodatno se educirao, ali … nema još položen pravosudni ispit. Ne ne nije dovoljno dobar.

Treba mi i računovođa za firmu. Ma super znam baš jednog mladog nadobudnog, završio nedavno fax, čak uspio u međuvremenu i CFA položit, rastura. Ali nije licencirani računovođa po zakonima divne li nam države. Ma sigurno je loš zar ne?

Koji je ustvari smisao licenci? Da li je smisao licenci da odvoji one dobre od onih loših? NE. Jer tržište odvaja dobre od loših. Glas o dobrom frizeru se brzo pročuje, a o lošem još brže. Računovođa koji je jednom nešto zeznuo sigurno će teško dobiti posao opet. Doktor koji pojma nema može imati 100 licenci, ali neće imati pacijenata.

U idealnoj situaciji.

Ali mi živimo u takvoj situaciji gdje je sve regulirano, licencirano, kvantificirano od strane silnih komora, regulacijskih tijela, države, zakona, politike i šta ti ja znam čega već ne. I onda smo nažalost prisiljeni i plaćati SKUPE usluge LOŠIM doktorima, odvjetnicima, računovođama zato jer imaju PAPIR koji su dobili NEKAKO i koji im omogućuje MONOPOL na tržištu.

Jer regulacija i licenciranje služi samo onima koji se nalaze unutar kruga. Puno je lošije onim iz iste djelatnosti izvan kruga (ali oni bar imaju mogućnost da nekad i nekako uđu u krug i uživaju iste privilegije. NAJGORE je POTROŠAČIMA. Mi moramo plaćati bezobrazno visoke usluge svim tim ljudima u svim tim djelatnostima jer se oni tako izborili. Jer me ne može zastupati odvjetnik kojeg ja želim, jer mladi računovođa ne može doći do posla od silnih koji već imaju LICENCU, a o liječnicima, stomatolozima i ostalima da i ne govorim. To je klub. Klub koji štiti svoje članstvo. I kako su to nerazmjenjive usluge (ne možemo ih kupiti vani) onda smo prisiljeni tako živjeti.

A takva pojava je zlo. Jer stvara monopol. Monopol koji je reguliran zakonom. I to stvara veliki pritisak na proizvodni sektor i na ostalo građanstvo te sprječava bilo kakvu konkurenciju i inovaciju u tim sektorima.

I nemojte dopustiti da vam prodaju priče kako je to za vaše dobro. Zar biste zaista otišli opet liječniku koji je bio loš, ako imate drugu opciju? Ili frizeru? Ili informatičaru? Sigurno da ne.

Treba maknuti crvenu vrpcu i omogućiti svima da ulaze slobodno na tržište i nude svoje usluge po kakvoj god cijeni žele, a oni koji “dijele licence” i oni koji ih kupuju neka ostanu bez svojih privilegija.

Evo npr. liste komora u Hrvatskoj (izvor).

Komora arhitekata
Komora ovlaštenih inženjera geodezije
Komora inženjera strojarstva
Komora inženjera građevinarstva
Komora inženjera elektrotehnike
Komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije
Komora inženjera tehnologije prometa i transporta
Komora dentalne medicine
Komora zdravstvanih radnika
Komora medicinskih biokemičara
Komora sanitarnih inženjera i tehničara
Komora primalja
Komora fizioterapeuta
Komora medicinskih sestara
Lječnička komora
Ljekarnička komora
Psihološka komora
Veterinarska komora
Poljoprivredna komora
Odvjetnička komora
Revizorska komora
Obrtnička komora

Dakle ponovimo. Cilj komora i licenci jeste da se:

1) Onemogući konkurencija

2) Reguliraju VISOKE cijene usluga

3) Zakonom stvori monopol

Peter Thiel je u jednom razgovoru rekao sljedeće:

I’m Libertarian, I think it’s because the government has outlawed technology.  We’re not allowed to develop new drugs with the FDA charging $1.3 billion per new drug.  You’re not allowed to fly supersonic jets, because they’re too noisy.  You’re not allowed to build nuclear power plants, say nothing of fusion, or thorium, or any of these other new technologies that might really work.

So, I think we’ve basically outlawed everything having to do with the world of stuff, and the only thing you’re allowed to do is in the world of bits.  And that’s why we’ve had a lot of progress in computers and finance.  Those were the two areas where there was enormous innovation in the last 40 years.  It looks like finance is in the process of getting outlawed.

 

I to je to. Regulirajmo sve i onemogućit ćemo inovacije. Stvorit ćemo rentne pozicije liječnicima, računovođama i odvjetncima te onemogućiti svima ostalima da ulaze u područje, smanjuju cijene i inoviraju. Isto je i s tehnologijom i svim ostalim.

Problem nejednakosti u društvu nije kapital (kako neki vole reći – vidi Thomas Piketty) već zakoni koji omogućuju brojnim skupinama da nas pljačkaju. Jer licenciranje je ustvari pljačka. Legalizirani reket. Mafija. Papir je ništa. Znanje je sve.

 

God-Cert-Big

Nakon mukotrpnog učenja i polaganja izrazito važnog ispita dobio sam potvrdu onog što sam znao cijeli život…

 

 

 

Oglasi