Fooled by ideology

by IsakN

Prije dva mjeseca je u Economistu izišao zanimljiv članak koji govori o vezi političara koji koriste ideologiju u svojoj retorici i razini korupcije u tim zemljama povezanoj upravo s navedenim političarima. Kao dva najvažnija primjera iskoristili su Vladimira Putina i  Recepa Tayyipa Erdogana. Obojica su veliki govornici koji govore o tome kako će vratiti nekadašnji sjaj nekad velikim državama (SSSR-u i Otomanskom Carstvu). Uglavnom se pozivaju na ideologiju, a manje govore o ekonomiji. Takva priča itekako dobro prolazi kod slabije obrazovanog dijela populacije koja vjeruje u to da ako moćna DRŽAVA postane velika i jaka da će i oni živjeti bolje. Naravno da tu kauzalnost ne postoji te građani nekih država koje u međunarodnim odnosima i nemaju neki veliki utjecaj (Švedska, Norveška, Finska, Danska, Švicarska, Singapur, Tajland…) žive mnogo bolje od stanovnika “velikih sila” (Rusije, Kine, Indije, Francuske…).

Ljudi jednostavno vole ideologiju. Lakše probavljaju ideje o velikom carstvu, potčinjenu susjeda, borbi za nacionalni identitet od inflacije, kamatnih stopa i bdp-a iako ovo drugo značajnije (i to mnogo značajnije) utječe na njihov svakodnevni život. Zanimljivo je što se trenutno događa u Rusiji. Rusija je itekako umješana u rat u Ukrajini i Putin troši velike resurse na pripajanje Krima te sad na “pobunu” u istočnoj Ukrajini. Sve to se itekako osjeti na standardu građana Rusije.

1) Zbog sankcija u ruskim supermarketima sve je manje hrane. Zanimljiva slika je objavljena nakon uvođenja sankcija na twitteru. Police su sve praznije.

food_russia

 

 

2) Inflacija u Rusiji raste.

russia inflation

 

3) Rast BDP-a je usporio, a izgleda da će zaroniti i u negativno područje.

https://www.google.si/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_mktp_kd_zg&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:RUS&ifdim=region&hl=en&dl=en&ind=false

 

4) Vlada je povukla novac iz mirovinskih fondova da bi zakrpala proračun.

http://www.reuters.com/article/2014/08/05/russia-economy-idUSL6N0QB4IW20140805

Budućnost se žrtvuje da bi se Putin igrao Velikog Cara.

 

I usprkos svemu Putin uživa nezapamćenu podršu naroda od čak 80 %.

Fooled by ideology. Ruski narod je nažalost slijep i ne vidi kroz tu ideologiju i ne vidi da će zbog toga živjeti sve lošije i lošije. Ali nisu Rusi izuzetak. I u BiH idu izbori. Dodik je opet zahuktao priču oko odvajanja RS, bošnjački političari su tu da mu “uzvrate” i da potvrde kako su upravo oni čuvari nacionalnog identiteta, dok hrvatski tvrde kako su i dalje u svemu tome nastradali i kako se upravo HDZ (i slične nacionalne stranke) mogu jedine boriti protiv “onih drugih”. I začarani krug se nastavlja. Narod zatrovan ideologijom (nacijom, religijom i ostalim glupostima) i dalje ne traži odgovore na ekonomska pitanja. I tako političari i dalje kradu pod krinkom ideologije. Narod i dalje loše živi. Ali izgleda da to tako biti mora i da narod uvijek dobije upravo onu vlast kakvu i zaslužuje. Nothing more nothing less.

P.s. Ideolozi su itekako i oni lijevi koji pod krinkom “države za sve narode i nacije” zazivaju neki socijalizam, komunizam, govore o blagodatima Jugoslavije i Tita. I njih se čuvajte. Možda i više od ovih prvih. I oni kradu. A pored toga što kradu i uništavaju slobodno tržište.

 

Oglasi