Ko je industrijalizirao Bosnu i Hercegovinu? (Ili kako su nas “eksploatirali” Austrijanci)

by IsakN

Izvrsni Šimun je prije otprilike dvije godine pisao o tome tko je industrijalizirao Hrvatsku i kada. Post je odličan jer razbija neke ukorijenjene mitove da se prije SFRJ ništa nije radilo po pitanju industrije i da smo svjetlo ugledali te 1945. Mislim da je u BiH taj mit još ukorijenjeniji nego u Hrvatskoj. Kao da prije socijalizma nismo imali ništa odnosno da se ništa nije radilo. Postoji još jedan mit – onaj o tome kako je Austro-Ugarska (odnosno “Austrijanci”) iskorištavala poštenog bosanskog čovjeka i eksploatirala “naša” bogatstva. U bošnjačkom (muslimanskom) krugu se naravno sve pozitivno govori o turskom periodu, a sve negativno o austro-ugarskom periodu.

Kako sam trenutno u BiH shvatio sam da kod kuće imamo novu odličnu knjigu – Pozdrav iz Sarajeva od Magbula Škore koja kroz slike razglednica govori o Sarajevu u periodu od 1878. do 1914. Pa pogledajmo malo šta su to Austrijanci “ostavili” samo u Sarajevu.

Fokusirao sam se na industrijske objekte, hotele i nešto sitno prometa. Ima toga zaista mnogo (knjiga ima 400+ stranica). Nadam se da gospodin Škoro neće zamjeriti što sam neke slike stavio ovdje. Mislim da su ove stvari iznimno važne. Onaj ko ima priliku neka svakako kupi knjigu – izvrsna je!

1. Suvremeno kupalište na Bendbaši, sa bazenima, tuševima, kabinama i ugostiteljskim objektima. Izgrađeno 1902. godine.

IMG_1542

2. Meteorološki opservatorij na planini Bjelašnici, u to vrijeme jedini ove vrste na Balkanu. Izgrađen 1894. godine.

IMG_1543

3. Trasa novoizgrađene ceste istočnog izlaza iz grada. Kraj 19. st.

IMG_1545

4. Željeznička stanica na Bistriku. Polazna stanica na novoj željezničkoj pruzi ka istočnoj granici. Izgrađena 1906. godine.

IMG_1547

5. Električna centrala u Sarajevu izgrađena je 1895. godine, samo 13 godina poslije puštanja u rad prve električne centrale u svijetu u New Yorku. (Slika iz 1901. godine).

IMG_1549

6. Pivara na Bistriku koju je otvorio Heinrich Levi 1881. godine. (To bi valjda bila preteča Sarajevske pivovare).

IMG_1550

7. Braunova ciglana na Koševu koju je 1880. godine otvorio inženjer August Braun. To je bila prva ciglana u Sarajevu.

IMG_1558

8. Hoteli na Ilidži – Bosna, Austrija i Hungaria – početak 20. st. (Današnje terme Ilidža)

IMG_1553

9. Tramvaj. Prvi električni tramvaj na Balkanu i prvi u AU monarhiji uveden u promet 1.5.1895. godine.

IMG_1554

10. Tvornica duhana izgrađena 1880. godine. Od 1882. godine pored rezanog duhana proizvodi i cigarete. (Današnji FDS)

IMG_1559

Toga ima još puno. Željeznice, ceste, vodovodi, kanalizacija, hoteli, muzeji itd itd. Zaista previše toga. Ja sam izdvojio par meni najzanimljivijih. Dalje recimo spominje se od industrije (bez slika):

1882. godina – Otvorena Achenbrenerova pivara (kasnije Radnički dom, danas Kinoteka)

1894. godina – Fabrika svijeća i sapuna (braća Seferdži)

1904. godina – Tvornica ćilima

1906. godina – Fabrika čarapa Avrama Levija Sadića

1908. godina – Poduzeće asfaltne industrije Alipašin most – Anton Szirmay

Zatim Tvornica žica i eksera, Željeznička radionica, Tvornica kože Ašera Alkakaja (jedina u cijeloj BiH), prva bh fabrika za preradu voća i povrća Pehar, Papirna konfekcija Alkalaj itd.

P.s. Stvari su vjerovatno slične za ostatak BiH evo recimo za Unsko-sanski kanton – prve hidroelektrane na su sagrađene na Uni u Bihaću 1910. godine i na Krušnici u Bos. Krupi 1917. godine.

A evo kako se i višejezičnost njegovala tada – jedna razglednica iz tog perioda (latinica, ćirilica, arapski, njemački, turski…):

IMG_1541

Zanimljivo je i koliko su malobrojni Jevereji u BiH pridonijeli razvoju BiH. A danas je tolika mržnja prema Jeverejima prisutna. Neki akademici kao poznati M. Filipović neku noć na TV-u skoro ispriča kako je A-U devastirala BiH. Istina je drugačija. Ja naravno ne tvrdim da nije bilo razvoja prije Austro-Ugarske niti da ga nije bilo poslije, ali želim srušiti onaj mit [ u koji sam i sam nažalost vjerovao 😦 ] da je sve počelo sa socijalizmom. Dapače mislim da je ovaj period A-U vladavine vjerovatno bio i najprosperitetniji u povijesti BiH.

P.s. Kupite knjigu 🙂